Macskatáp az állatvilág kényeskéjének

Aki valaha tartott macskát, tudja jól, hogy a cicáknak nem mindig könnyű a kedvében járni. Válogatósak, hamar rászoknak egy féle eledelre és akkor aztán a jóisten se veszi rá őket arra, hogy bármi mást megkóstoljanak. Mint rögzült szokásaihoz mereven ragaszkodó vénember, nem kell az új, a jól bevált régit nem cseréli le! Ilyenkor hiába is próbáljuk éheztetni őket, mondván, mást úgyse kap, mind hiába. Ő azt akarja és semmi mást, inkább éhen pusztul, mint megpróbáljon valami egyebet. Éppen ezért a legtöbb cicatulajdonos örül, ha egy olyan macskatáp van a palettán, amit ődrágasága meg is eszik és cseppet sem azt szeretné hallani, amit most mondani fogok: egyáltalán nem mindegy, milyen is az a macskatáp. Tisztában vagyok vele, hogy egyikről a másikra átszoktatni kifejezett kihívás, de ne csüggedj gazdi, lehetséges! Úgyhogy íme, a cicaétkeztetés főbb szabályai és némi segítség ahhoz, hogyan szoktasd át egyikről a másikra.

Macskatáp: egyről a kettőre

Fontos kihangsúlyozni, hogy az általános hiedelemmel ellentétben a macskatáp gyártók nem nikotinozzák a termékeiket és más módon sem próbálják függővé tenni az állatokat. A macskának szimplán ilyen a természete, megszokásaiknak ebben a tekintetben talán túlzottan is a rabjai.

Hacsak nem a saját otthonodba született a kölyök, egyszer az életében biztosan át kell szoktatnod, mégpedig, amikor elhozod a „szülői háztól”. Érdemes megkérdezni ilyenkor, eddig mivel etették, ugyanis eleinte kénytelenek leszünk beszerezni azt a macskatáp termékpalettát is. Kiscicákkal még könnyebb a dolgunk, ők valamivel nyitottabbak az új dolgok kipróbálására. Ebben az esetben az is elképzelhető, hogy gond nélkül át tudjuk szoktatni a jószágot.

Ha azonban a macskát már felnőtt fejjel szeretnénk más eledelre szoktatni, kössük fel a gatyánkat. Először is amennyire lehet bizonyosodjunk meg róla, hogy az új táp megfelelő a cicának és mi is folyamatosan bírni fogjuk anyagilag. Ugyanis az átszoktatás egy fáradalmas folyamat. Nem nagy ördöngösség, ugyanakkor eltart egy darabig. Az a „trükk” ugyanis, hogy az eredeti macskatáp mellé folyamatosan bekeverjük az újat. Egyre növelvén az új adagot, és szép fokozatosan – nagyon fokozatosan – az új tápban már csak nyomokban találjuk majd meg a régit.

Etetés: milyen macskatáp és mikor?

  1. Sokszor keveset
    Sokat durrogtatott közhely, de hagy jegyezzem meg itt is: a macska nem kutya. Nem egyszerre fogja az egész elétett macskatáp adagot befalni. A macska kisvadakat ejt el a vadonban, azaz sokszor keveset eszik, főként fehérjét.
  2. Száraz vagy nedves
    A https://www.petnet.hu/alkategoria/MACSKA_MACSKATAP_MACSKAELEDEL-5 macskatáp vagy száraz, vagy nedves, alias konzerv eledel. Mivel az utóbbi nagyrészt vízből áll, a száraztápot semmiképpen sem érdemes kispórolni az étrendből. Viszont a konzervekbe könnyebben beépíthetők a fehérjén felüli ásványi anyagok, rostok, amikre a macskának is szüksége van. Ezért a legtöbb gazdi kombinálva alkalmazza a kettőt. A száraztáp egész nap elérhető, a nedves tápot meg a nap adott szakában adjuk neki, afféle kiegészítésként.

  3. Macskatáp megfelelő összetétele
    Állatorvosok már korábban megállapították, hogy általában véve egy macska milyen arányban szorul különböző összetevők fogyasztására az egészséges életvitel érdekében. 30%-ban ez nyersfehérjét jelent, azonban 15-20%-ban nyerszsírra és 2-3%-ban nyersrostokra is szüksége van. A maradék összetevő, aminek az elérhetőségéről jó, ha gondoskodunk egy 2-3 kálcium/foszfor bevitelről. Ezt megtehetjük különféle macskavitaminok beszerzésével is, de sokkal célszerűbb eleve olyan macskatáp mellett letenni a voksunkat, ami megfelelő arányban tartalmazza ezeket.

A házikoszt nem macskatáp

Már már ölre menő vita az állattartók táborai közt, szabad-e, javallott-e házikoszton tartani a cicát, egyáltalán kombinálható-e, vagy csak a macskatáp a szent? Hiszen ha főtt étel az embernek jó, miért ne volna jó a kedvencnek is. Macskák esetében ez ezért nem teljesen igaz, mert az emberi tápanyagigény eltérő a cicákétól. Nem feltétlenül lesz baja, ha megkínáljuk a csirkével a tálunkról, ellenben ha csak ezt kapta egész nap, a kálcium és foszforbevitele cseppet sem lesz kielégítve.

Másrészről vannak olyan ételek, amik kifejezetten ártalmasak a macskák számára. A népszerű tejet lefetyelő kiscica képet például alapjaiban kell kitörölnünk az emlékezetünkből. A legtöbb macska nem tudja megemészteni a tejet, kvázi olyan szinten laktózérzékeny, hogy a heveny reakcióktól egy beteg, öreg vagy ifjonc állat ki is száradhat. Ha feltétlenül ragaszkodunk ahhoz a dédelgetett képhez, ahogy a cica fehér folyadékot lefetyel helyes kis tálkából, vegyünk neki macskatejet. Ez kifejezetten úgy van kialakítva, hogy ne csak „oké”, hanem tápláló, ásványokban gazdag legyen.

Ide kívánkozik még, hogy a kutyatáp sem macskatáp. Azt nem mondhatnánk, hogy lesz olyan kutyaeledel, amitől a macska olyan vészes reakciókat produkálna, mint a tej. Ellenben a kutyatáp nem tartalmaz olyan mértékben fehérjét és zsírsavakat, ahogyan az a macskának szükséges. A folyamatosan kutyatápon tartott cica éppen ezért alultáplált lesz, minél tovább tart az állapot, annál súlyosabb mértékben.