Árt vagy használ a madárhomok?

Esetleg teljesen felesleges? Alom vagy táplálék kiegészítő? Az biztos, hogy nincs még egy ennyire ellentmondásos kérdés a madártartók között, mint a madárhomok. Európa ránk eső felében népszerű és gyakran használt kiegészítője a kalitkáknak, míg nyugatabbra és a tengerentúlon már szinte egyáltalán nem kapható. Ott vörös agyaggal helyettesítik, ami a fémmérgezés ellen is bevált és a tollasok a természetben is sokszor fogyasztanak. Mivel ez ennyire megosztó téma, mi magunk sem tudjuk, vegyünk-e madárhomokot szárnyan kedvencünknek, vagy sem. Azoknál a kérdéseknél, ahol ennyire kettőn áll a vásár, érdemes a voksunkat az arany középútra tenni. Mit jelent ez? A madárhomok használatának kulcsa a mértékletesség és az, melyiket vesszük meg.

Mit az madárhomok? És mire való?

A madárhomok egy nagyon jó táplálék kiegészítő a madaraknak, ami nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, segíti szárnyasunk emésztését és segít megszabadulni a begyben felhalmozódott méreganyagoktól is. Az azonban biztos, és ebben azért nagyjából mindenki egyetért, hogy a madárhomok nem alomnak való. Sőt, annak kimondottan alkalmatlan és ne is akarjuk, hogy az legyen. Ne dőljünk be a gyártók és forgalmazók ígéreteinek. Nincs az a gyakori csere, ami biztonságos lenne madarunknak és megérné a pénztárcánknak is. Ha aljzatnak használjuk ezt az eredetileg evésre szánt kiegészítőt, akkor az keveredni fog a madarunk ürülékével, amit, ha elfogyaszt, megbetegedhet. Olyan madarak is vannak, amelyek alig mennek le a kalitka aljára, így az oda szórt homok tulajdonképpen teljesen felesleges a számunkra. Így semmi értelme nincs. Ebben az esetben is feleslegesen költöttünk.

Tehát nem alom, hanem táplálék kiegészítő. Ezt már tudjuk. De mit értünk mégis madárhomok alatt? A neve meglehetősen beszédes. Ez egy olyan anyag, ami főleg homokból vagy más növényi összetevőkből készült és nagy mennyiségben tartalmaz a szárnyasok számára hasznos tápanyagokat. Általában mészből, zúzott kagylóhéjból készül és ánizzsal gazdagítják. Nagyon fontos azt tudni, hogy az ideális homok a szemcsék méretek 1-2 milliméter. Az ettől apróbb vagy nagyobb szemcséjű készítmények elkerülendők. Amennyiben rendszeresen szeretnénk kedvencünknek adni belőle, akkor a fajtájának megfelelőből egy külön tálkába nagyjából egy teáskanálnyit helyezzünk a kalitkába. Ha azt tapasztaljuk, hogy madarunk túl sokat eszik belőle, az vitaminhiányra, nem megfelelő táplálásra, olykor lappangó betegségre utalhat. Ez esetben távolítsuk el a kalitkából a tányért és a madarat vizsgáltassuk meg egy arra szakosodott állatorvossal. Ő tudni fogja a további teendőket.

Milyen ne legyen a madárhomok?

A madárhomok szemcséinek a mérete azért fontos, mert a túl kicsi vagy túl nagy szemcsék az okai annak, ami miatt nyugaton a homokot száműzték a tartók köréből. A madaraknak nincsenek fogaik, amellyel megőrölhetnék a táplálékot. Ebben az úgy nevezett zúzógyomor segít nekik. Ez végzi el a feladatot a fogak helyett. Ahhoz, hogy madarunk emésztése megfelelően működjön és a táplálék a táplálékcsatornán fel tudjon szívódni, az emésztési folyamatnak összehangoltan kell működnie. A zúzógyomorba került táplálék emésztésében a madárhomok kiemelten jó szolgálatot tesz: segít a táplálék őrlésében. A kalcium, amit a homokkal vesznek szárnyasaink magukhoz pedig segít nekik megszabadulni a begyben felhalmozódott méreganyagoktól is. Emellett a csontokat is erősíti. A baj akkor kezdődik, ha a madárhomok túl apró vagy túl nagy szemű. A túl nagy szemcsék a madártartók és szakmabeliek szerint felsérthetik a zúzógyomrot és az emésztőrendszert. Más vélemények szerint a túl apró szemcsék se jók, mert a túlzott fogyasztásuk eltömítheti az emésztőrendszert, lerakódhat a begyben vagy zúzógyomorban, és gyulladáshoz is vezethet. Egy kis odafigyeléssel mindkettő elkerülhető és kedvencünk is megkaphatja, ami neki jár, beszereznünk pedig egyáltalán nem nehéz, megrendelhetjük például itt: https://www.petnet.hu/termekek/MADAR_ALOM_HOMOK_Madarhomok-118

Kiemelten figyelni kell arra, hogy soha ne vegyünk olyan homokot, amely tartalmaz szenet. A szén gátolja az A, B2 és K vitaminok felszívódását, és ez további egészségügyi problémákhoz vezethet. Ezt a három szabályt betartva nem lehet semmi gond abból, ha madarunk madárhomokot kap.

Még mindig nem tudom, jó ötlet-e a madárhomok

Az állattartás felelősséggel jár, legyen szó bármilyen aprócska kedvencről is. Odafigyelni erre a kevés részletre igazán nem nagy áldozat és nem is nagy nehézség. Annyi a dolgunk, hogy mindig ellenőrizzük a csomagoláson feltüntetett adatokat. Ha bizonytalanok vagyunk, kérdezzük ki egy veterán madártartó vagy állatorvos véleményét. A madárhomok alapvetően nem egy szükséges rossz vagy egy opcionális jó. Abszolút az odafigyelésen és a mértékletességen múlik az, ártani fog-e kedvencünknek vagy segít majd az emésztésében. Bármennyire is meggyőzően hirdetik, ne használjuk alomnak. Arra számtalan másik, kimondottan annak készült termék kapható, amelyeket a madarunk nem akar majd megenni.