Mire való a PCR teszt?

A WHO által világjárvánnyá nyilvánított SARS-CoV-2-vírus okozta helyzet jelentősen limitálja a mindennapjainkat. Az intézkedésekre azonban szükség van a vírus terjedésének lassítása érdekében. Az előírások betartása kulcsfontosságú a jelenlegi harcban. Másik módja a járvány korában tartásának a minél szélesebb körű tesztelés, amelynek számos módja létezik. Jelenleg három eljárást használnak nap, mint nap arra, hogy megállapítsák, ki fertőződött meg az új típusú koronavírussal, s ezeknek egyike a PCR teszt. Ez a legismertebb, ezt rendeli el a háziorvos gyanús tünetek esetén, s ezzel a teszttel váltható ki a karantén is. De mi ez a teszt? Mit mutat meg pontosan? És mennyire megbízható az eredmény? A köztudatban számos tévhit és fél információ kering, amely annak is köszönhető, hogy a világ nem volt felkészülve egy ilyen járványra. Számos egészségügyi területen és intézményben átcsoportosításokra volt szükség, de az elharapódzó helyzetben még így sem sikerült mindent irányítás alatt tartani. Az emberek irányába folytatott kommunikáció is felszínes, ezért sokan bizalmatlanok, ha valaki az előírások eredményességéről és a tesztek megbízhatóságáról beszél.

Érdemes tisztában lenni vele, hogy a vírus lappangási időszaka 3-7 nap. A tünetek megjelenésétől számított 1-3 napban a legfertőzőbb a beteg. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy később ne jelentene potenciális veszélyt másokra. A tünetek megjelenése után 7-10 nappal kezd a fertőzőképesség jelentősen csökkeni. A karantén időszakát is eszerint határozzák meg igazolt fertőzöttség esetén.

Hogyan működik a PCR teszt?

A PCR teszt egy polimeráz-láncreakción alapuló vizsgálat, amely arra szolgál, hogy megállapítsák, megtalálható-e a vírus a szervezetünkben. Értelemszerűen a pozitív teszt igent jelent, a negatív teszt nemet. Néhány esetben a tesztelés nem hozza meg a kívánt eredményt, ezért meg kell ismételni. Ilyenre pozitív-negatív teszt esetén is szükség lehet, mivel egyetlen teszt nem elég annak megállapítására, hogy fertőzöttek vagyunk-e még.

Ez a teszt a vírus RNS-ét, vagyis a vírus örökítő anyagát mutatja ki a garat- és az orrnyálkahártya felszínéről nyert mintából, a vírus genetikai jellemzőjének vizsgálatával. Ezáltal tájékoztatást kapunk arról, hogy a tesztelés időpontjában fertőzött-e az egyén, s egyúttal, hogy fertőző-e- Ennek megállapítása tehát nem csak a saját biztonságunkat, de másokét is szolgálja. Ebben a helyzetben pedig együtt kell gondolkodnunk és figyelnünk kell egymásra. A teszt egyúttal arra is jó, hogy a gyógyulást igazolja, ami a karantén feloldását is jelentheti. A vizsgálat során kinyert mintát egy hosszú és bonyolult eljárással, laborkörülmények között elemzik, így az eredményre 24-48-t is várni kell.

A teszt egyik nagy előnye az, hogy már a betegség korai szakaszában képes megbízható eredménnyel szolgálni. Ez a megfertőződés utána 1-3 napot is jelentheti. Ha túl korai fázisban történik a mintavétel, akkor az eredmény nem megbízható és a tesztet érdemes megismételni.

 

Megnyugodhatunk, ha a PCR teszt eredménye negatív?

Ha a PCR teszt negatív az azt jelenti, hogy a tesztelés időpontjában nem voltunk megfertőződve a koronavírussal. Ez nem jelenti azt, hogy védettek lennénk vele szembe. A védettséget antigén tesztek segítségével lehet megállapítani, de azoknak pozitív eredménye sem garancia arra, hogy ne kaphatnánk el újra a kórt. Ennek ellenére a negatív teszt jót jelent, hiszen nem vagyunk betegek és nem jelentünk veszélyt másokra sem. Sok országban a belépést csak ilyen teszt felmutatásával engedélyezik, vagy csak negatív teszt esetén mentesítik az érkezőt a karantén alól.

 

Hogyan készüljünk fel a PCR teszt mintavételre?

Amennyiben nincsenek tüneteink, akkor rendszerint az általunk választott klinikán végzik el a vizsgálatot. Ha tünetekkel rendelkezünk és erről a háziorvosunkat is tájékoztattuk, akkor mentősök veszik le majd a mintát. Előfordulhat, hogy a rendszer annyira túlterhelt, hogy magunknak kell elmenni a kijelölt mintavételi pontra. És olyanra is van esély, hogy magánúton azt mondják nekünk, hogy kijönnek mintát venni. Tehát nincs egy egységes protokoll a minta leadására. Minden esetben azonban szakértő veszi le és kézbesíti a labornak.

Ahogy a legtöbb orvosi vizsgálat esetében, úgy a koronavírus tesztnél is fontos az előírások betartása, amelyek egy része a páciensre vonatkozik. Ha nem tartjuk be őket, akkor a teszt téves eredményt hozhat, s nincs minden esetben kapacitás annak megismétlésére. Ha magán úton kértük, akkor a téves teszt újabb kiadást jelent a számunkra. Az előírásokról a tesztet végző klinika ad tájékoztatást, amely rendszerint éhgyomrot, minimális folyadékbevitelt, az alkohol és a dohányzás elkerülését jelenti a vizsgálat előtti órákban. Hiperérzékenységű teszteknél az éhgyomor nem követelmény, de erről is a vizsgálati központnak kell tájékoztatnia az igénylőt.