Sóder árakkal a zavartalan munkálatokért

A sóder elengedhetetlen minden építkezéshez és felújítási munkálathoz. A sóder tulajdonképpen a beton legfontosabb alapanyaga, így a sóder árak drasztikus kérdései az építkezésnek, hiszen a beton az egyik fő összetevője ennek a tevékenységnek.

Sóder árak és a beton

Ha csak a kertet építi át az ember, tehát nem profi szinten foglalkozik az építkezéssel, akkor is fontos kérdés lehet a megfelelő sóder ár, azonban a szakmán belül tényleg az egyik legkritikusabb kérdés. Ezért a megfelelő árak megtalálása akár az interneten is létfontosságú, hiszen az építési költségek mindig jelentősek. Amit pedig az egyik oldalon megspórolunk, a másik oldalon befektethetünk: ha a legjobb sóder árakat találja meg az ember a piacon (persze az ár csekélysége ne menjen a minőség rovására!), akkor a bútorokon, a dekorelemeken viszont ezt az árat bevetheti. Így vehetünk például egy sziklakert esetében egy bizonyos fajta ásványt, amit egyébként nem engedhettünk volna meg magunknak, vagy egyel költségesebb kerti garnitúrát is képesek leszünk megvásárolni. A betonozáshoz nagyrészt sóderre lesz szüksége az embernek az építkezéshez, azonban annak fejében, hogy mihez is lesz szükségünk a betonra, különböző szemcseméretű sódert kell vagy lehet választani.

A sóder árak osztályozása

A sóder árakat részben a szemcse nagysága is befolyásolja, azonban itt nem az összeg a mérvadó abban, melyikből is rendeljünk, hanem az, milyen minőségű betont szeretnénk. A sóder osztályozása az alábbi szemcseméret alapján történik: 0-4, 0-8, 0-16, 0-24 milliméteres szemcsékből álló sóder. Ez egy általános osztályozás, azonban előfordulhat, hogy az interneten ettől eltérő méretskálákat, sőt kevert sódert is találhatunk. A fő kérés az: melyik méretre mikor van szükség? Ez teljesen specifikus az adott munkától függően, azonban általánosságban elmondható, hogy a finomabb szemcseméret a kisebb, precíz munkákhoz, míg a durva sóder a nagyobb felületek kialakításában lehet segítségünkre.

A sóder árak és a felhasználás

Ha az ember azt hinné, hogy a beton az egyetlen, amire a sóder felhasználható: téved. A sóderből, és magából a betonból is sok különböző dolgot készíthetünk. Legyen szó járdákról, bútorok talpazatának biztosításáról, kocsifeljárókról, a sóder minden esetben létfontosságú elem. Ha építeni szeretnénk valamit, akkor a leggyakrabban a négy milliméteres szemcsenagyságú sóderre lehet szükségünk. Ezeket a szemeket többnyire a folyók aljzatáról nyerik ki, ennek eredményeképp egy tisztább változatú szemcsefelhozatalt kapunk, a vízből kinyerve ugyanis nem keverednek bele apróbb fadarabok, amik negatívan befolyásolhatják a beton minőségét.

Mennyi sóder árral számoljunk az építkezés során

Egy köbméter sóder meglepően sok, akár tíz négyzetméter betonhoz is elegendő, ha ahhoz tíz centiméteres mélységet számolunk. Ez alapján azt is ki lehet számolni, hogy ehhez mennyi cementet érdemes beszerezni, így pedig már egyszerűbb kalkulálni az építkezés során. Általánosságban mégis elmondható: ha többel számolunk, jobban járunk. Az nem baj, ha marad otthon egy kisebb kupac sóder, azonban az kellemetlen, ha még az építkezés közepén kifogyunk belőle, újból várhatunk rá napokat és befizetésre vár egy újabb sóder ár és kiszállítási díj. Ha otthon is van egy kis tartalék sóder, akkor azt a későbbiekben is fel lehet használni, de akár a gyerekek szórakozására is megtarthatjuk, fő az elővigyázatosság.

Néhány fontos információ még a sóder árakhoz

A kérdések között az is felmerülhet, hogy pontosan milyen mennyiséget szállítanak ki az egyes cégek. Néhány akár már egyetlen köbméter esetében is szállítanak, hogy az ember a szállítási és egyéb költségeket állja, amiket a méretesebb szállítás esetében is megtenni. A beton készítéséhez sokszor elég egy vödör is, ezért elmondhatjuk, hogy különösebb felszereléseket nem igényel, hogyha csak kisebb mennyiségben, otthonra szeretnénk egy kis betont gyártani, de ha már nagyobb építkezésbe fog az ember, akár bérelhet egy keverőgépet is, ami folyamatos forgatás mellett biztosítja, hogy a beton ne kössön meg, amíg mi egy részét éppen felhasználjuk. Ha pedig egyszer végre kész is lesz a nagy mű, akkor sem felejthetjük el az egész munkát, hiszen még egyrészt vigyáznunk kell egy-két napon át a beton érintetlenségét, ilyenkor még ne járkáljunk rajta. Amikor már megkötött, akkor sem hagyhatjuk magára, még nagyobb súly nem érheti, de egy sétából nem lehet gond. Az épségéhez fontos, hogy megfelelően pótoljuk a nedvességét, naponta öntözzük, mert ha ez kimarad, a beton könnyedén megrepedhet, ez pedig nagy hátrány például egy járda vagy kocsifeljáró esetében. A beton megfelelő alap lehet, ha további építkezést szeretnénk, így például térkövek kialakításához ideális alapul szolgál egy réteg belőle. Most pedig, hogy mindent megtudunk a sóder árak számításáról, nincs is már dolgunk, mint alaposan átgondolni a rendelni kívánt mennyiséget, és akkor több cégtől is árajánlatot kérni, majd a számunkra leginkább előnyöst kiválasztani, és kezdődhet is a nagy építkezési munkálat.