Bummm

Ahol a hírek nagy bumn

vizesedés ellen

Küzdelem a vizesedés ellen: Okok és megoldások

A legtöbb épület esetében az egyik leggyakoribb és egyben leginkább kellemetlen probléma a vizesedés kialakulása. Ez a folyamat nem egyszerűen csak az épületek esztétikáját befolyásolhatja negatívan, de strukturális integritásukat ugyanúgy veszélyeztetheti. De vajon mi okozza ezt a jelenséget és hogyan küzdhetünk hatékonyan a vizesedés ellen? Először mindig találjuk meg a kiváltó okot és innen induljunk tovább.

Tegyünk a vizesedés ellen az okok felismerésével

A vizesedés számos okra vezethető vissza. Az egyik leggyakoribb ezek közül a helytelen vagy elégtelen vízelvezetés. Ha az eső vagy olvadék nem tud megfelelően elvezetésre kerülni, az épület alapjainál vagy falainál gyűlhet össze, ami végül behatol az épületszerkezetbe és máris kezdődhet a vizesedés ellen való küzdelem. A talajban lévő víz által kifejtett hidrosztatikus nyomás, különösen mélyebben fekvő épületek esetén, átjuthat a falakon és alapokon, így okozva jelentős károkat.

A belső és külső hőmérséklet-különbségek miatt a falakon belül pára csapódhat le, különösen rosszul szigetelt épületeknél. Ez a jelenség nedvességet okozhat a falakban és a mennyezetekben. Ilyenkor a vizesedés ellen küzdhetünk szellőztetéssel, vagy párátlanító szerkezetek üzembe helyezésével.

Miként védekezzünk a vizesedés ellen

Amennyiben a fentebbi hibákat kívánjuk kijavítani, túl a plusz berendezések beszerelésén, akkor érdemes figyelni a csapadék megfelelő elvezetéséről, dréncsövek közbeiktatásáról a talajba, illetve a legsikeresebben a vizesedés ellen a megfelelő szigeteléssel tehetünk. A hun.sika.com weboldalon megismerhetjük ennek a pontos módját.

Vélemény, hozzászólás?