Bummm

Ahol a hírek nagy bumn

Aljzatkiegyenlítő – szükséges, láthatatlan segítség

Az aljzatkiegyenlítő egy önterülő, cementbázisú habarcs, amelyet az aljzat felületének kiegyenlítésére és simítására használnak. Alkalmazható beltéri és kültéri burkolatok lerakása előtt, új építésű és felújítandó ingatlanokban egyaránt.

A járólap, csempe vagy padlószőnyeg, vagy bármilyen burkolat lerakása előtt elengedhetetlen a padló vízszintjének ellenőrzése. Ezt egyszerűen megtehetjük vízmértékkel. Ha a felület egyenetlen, tilos a burkolóanyag lerakása! Ebben az esetben szükség van a felület kiegyenlítésére, amire a legalkalmasabb anyag az önterülő aljzatkiegyenlítő. Az alábbiakban fontos tudnivalókat ismertetünk annak érdekében, hogy helyesen alkalmazhassuk.

Kezdetben határozzuk meg a helyiségben a legmagasabb pontot vízmértékkel, ahova az egész helyiség szintjét igazítani szeretnénk. Miután ezt megtaláltuk, könnyen felmérhető, hogy milyen vastagságú aljzatkiegyenlítő szükséges.

Bár az önterülő aljzatkiegyenlítő nevéből adódóan egyszerűnek tűnhet,

használatakor mégis érdemes figyelni néhány dologra. Annak érdekében, hogy az anyag egyenletesen terüljön szét, igyekezzünk minél egyenletesebben eloszlatni a bekevert aljzatkiegyenlítőt. Kezdőként érdemes lassabban száradót választani, hogy elegendő időnk legyen az egyenletes eloszlásra a száradás előtt.

Az aljzatkiegyenlítéshez fontos az aljzatbeton légtelenítése is;

ehhez szerezzen be légtelenítő tüskés hengert áruházunkból! A padlopon az egyik legkedveltebb választás, mivel feszültségmentes, gipsztartalmú, önterülő aljzatkiegyenlítő.

A tapadóhíd nélkülözhetetlen a burkoláshoz,

mivel segíti az új felület tapadását és kiegyenlíti a nedvszívóképességet. Kerti utak, járdák, erkélyek és teraszok kiegyenlítéséhez a kültéri aljzatkiegyenlítő a megfelelő választás, mivel vízszintes és lejtős alapfelületen is alkalmazható. Kandallók és kerti tűzrakó helyek esetén a tűzálló habarcs használata javasolt. Kültéren használva a tűzálló habarcs vízüveggel kevert keverési vízmennyiségének 30%-át ajánlott kiváltani a kötésszilárdság növelése érdekében. Áruházunkban és webshopunkban megtalálhatók az aljzatkiegyenlítéshez szükséges kőműves szerszámok.

Az aljzatkiegyenlítő használata a burkolatok lerakása előtt számos előnyt kínál. Íme néhány indok:

  1. Sík felület és egyenesség: Az aljzatkiegyenlítő segít kiegyenlíteni a padló felületét, ami elengedhetetlen a burkolatok síkossága és egyenessége szempontjából. Egyenletes alap nélkül a burkolatok lerakása nehezebb, és a végeredmény lehet csúnya és nem kívánt domborulatokat, részeket eredményezhet.
  2. Burkolat tartóssága: Az egyenletes alap a burkolatok tartóssága és stabilitása szempontjából is kulcsfontosságú. Az aljzatkiegyenlítő révén a burkolatokat stabilabb alapra helyezhetjük, ami hosszú távon megőrzi azok eredeti formáját és struktúráját.
  3. Megakadályozza a repedéseket: Az aljzatkiegyenlítő használata segíthet megakadályozni az esetleges repedéseket vagy egyenetlenségeket a padló felületén. Ezáltal csökkenti a burkolatok károsodásának esélyét és hozzájárul a hosszabb élettartamhoz.
  4. Vízszintesség: Az aljzatkiegyenlítő lehetővé teszi a padló felületének pontos beállítását vízszintes helyzetbe, ami különösen fontos a burkolatok esztétikája és megjelenése szempontjából.
  5. Alapvető az érzékeny burkolatoknál: Bizonyos típusú burkolatok, például csempék vagy természetes kőburkolatok, érzékenyek lehetnek az alapfelület egyenetlenségeire. Az aljzatkiegyenlítő alkalmazása segít elkerülni a károsodást és biztosítja, hogy ezek a burkolatok szépen feküdjenek.
  6. Időmegtakarítás: Az aljzatkiegyenlítő használata gyors és hatékony módszer a padlófelület előkészítésére. Ezáltal időt és energiát takaríthatunk meg a burkolatok lerakása során.

Vélemény, hozzászólás?